2B arazileri nedir? 2B arazileri hakkında bilinmesi gerekenler!

2B arazisi nedir? 2B arazileri üzerinde kimler hak sahibi olur? 2B arazileri için merak edilen tüm sorular haberimizde..
Vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biride 2B arazileri. Peki 2B arazisi nedir? 2B arazilerinin satışı yapılabilir mi? 2B arazileri satış tutarı nasıl hesaplanır? İşte yanıtları..
2B ARAZİLERİ NEDİR?
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde orman özelliğini yitirmiş, hazine adına orman alanları dışarısına çıkarılmış ve çıkarılan araziler 2b arazisi adını alır. 2b arazi, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesi B bendinin kısaltması olarak kullanılır. 2b Arazileri kısaca orman vasfını yitirmiş arazilerdir.
6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2. Maddesinin ilk fıkrası ( B ) bendinde belirtilmiş olup , hazinenin üstüne kayıtlı olup orman sınırları dışına çıkmış ya da çıkarılacak olan alanlardır.
2b kısaltması da 2. Maddesinin ilk fıkrası ( B ) bendinin kısaltması olarak kullanılır.
2b araziler , kadastro tarafından orman sınırları dışına çıkarılmış , bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilerdir. Söz konusu araziler toplamda 473 bin hektarlık alana yayılmış durumdadır.
2B araziler hakkında işlem yapma hakkı illerde defterdarlıklara ilçelerde ise mal müdürlüklerine verilmiştir.
2B’nin satışına imkân veren yasa düzenlemesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2009 yılının başlarında onaylanmıştır.
2B ARAZİSİ OLMASI İÇİN HANGİ ŞARTLARA SAHİP OLMASI GEREKİR?
Her ormanlık arazi 2B arazi olamaz. 2B arazi statüsüne girebilecek arazilerin şartları önceden belirlenmiştir. Bu şartlar şöyledir;
Orman arazisi olarak kalmasının bir yararı olmayan, aksine tarım arazisi olmasının faydalı bulunduğu tespit edilen yerlerde,
1981 yılından önce orman özelliğini kaybetmiş olan tarla, bağ, bahçe, zeytinlik, narenciye alanları, meyvelik gibi çeşitli tarım arazileri veya hayvancılıkta kullanılmasında sakınca olmayan yerlerde 2B Kanunu önem kazanır.
2B ARAZİLERİNİ KİMLER SATIN ALABİLİR?
2B arazileri satın almak için bazı koşulların göz önünde bulundurulması gerekir. Bazıları şu şekildedir:
2011 yılından önce arazinin kullanıcısı veya sahibi olarak olmak,
Bu arazileri satın almak için idareye başvuran ve idarece belirlenen satış bedelini kabul etmek.
2B ARAZİLERİNİN SATIŞI YAPILABİLİR Mİ?
Orman vasfını kaybetmiş arazilerin yani 2B arazilerin, orman köylüsü dışındaki üçüncü şahıslara satışı Anayasanın 169. ve 170. maddeleri gereği yasak.
2B ARAZİLERİ ÜZERİNDE NASIL HAK SAHİBİ OLUNUR?
31.12.2011 tarihinden önce söz konusu araziyi kullanan ve belirtilen süreler içerisinde başvuru yapan, bunun yanında gerekli bedelin ödemesini yapan, itiraz veya dava konusu edilmemiş şahıslar hak sahibi sayılabilmektedir. Bahsedilen hakkı elde etmeye uygun kişiler kanunun yürürlüğe girmesinin ardından altı ay (6ay) içerisinde idareye başvurmaları gerekmektedir.
2B ARAZİLERİNE NASIL BAŞVURULUR VE EVRAKLARI NELERDİR?
Şehir, kasaba ve köy gibi yapılaşmanın olduğu yerler dışında yukarıda bahsedilen özellikleri barıdıran arazilerde 2b çalışması yapılarak orman arazisinde daraltma yapılabilir. 2b arazisi başvuruları ise defterdarlıklar ve mal müdürlüklerinden yapılabilir. Başvuru için gerekli belgeler şu şekildedir:
- Başvuru dilekçesi,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Başvuru bedelinin yatırıldığına dair makbuz,
- Mirasçı olduğuna dair belge.
2B ARAZİLERİ SATIŞ TUTARI NASIL HESAPLANIR?
Kanunun yürürlüğe girmesinden önceki güncelleme listeleri ya da kadastro tutanakları içerisinde kalan taşınmazların satılma işlemleri rayiç bedellerinin tespit edilmesi ile yapılacaktır.
Bu karar ise 01.05.2010 tarihinden itibaren uygulanmaktadır. İdare hak sahiplerinin başvuru süresinin bitmesinden itibaren 6 ay içinde satış işlemini sonuçlandıracaktır. Ancak satış bedelinin hesaplanan rayiç bedelin yüzde 70’i olacağını da ifade etmekte yarar var. İlk aşamada başvuru bedeli de talep edilecek kişi adına emanete alınacaktır. Bu tutar ise mücavir sınırlar içinde bulunan alanlar için 2000 TL dışarıda kalan alanlar için ise 1000 TL’dir.
2.B.Arazileri Orman işletmesi tarafından zabıt tutulan ve işlemiş olduğu suçun bedelini ödeyen hale fındık bahçesi, olarak kullanan kişiyemi yoksa aynı arazi üzerinde tapılı olan Hissedarlaramı verilir.